Veganski deserti

U veganskim desertima nema mlijeka ni mliječnih proizvoda (jogurt, vrhnje, sir, maslac…) kao ni meda i jaja. Životinjska želatina je također zamijenjena prikladnijim sastojcima. Svi nama poznati kolači u koje se inače stavljaju ovi sastojci mogu se jednostavno pripremiti na veganski način. Okus je nepromijenjen; mijenja se samo činjenica da ćemo tako pozitivno utjecati na zdravlje, životinje i okoliš koji nas okružuje.

Veganski deserti – priprema

Veganski kolači i torte pripremaju se na način da se umjesto kravljeg mlijeka koristi sojino, bademovo, rižino ili neko drugo mlijeko na biljnoj bazi. Zamjena za maslac je biljni margarin, a umjesto ulja, jogurta i vrhnja također se koriste alternativni biljni proizvodi kao što je, primjerice, tofu.

Vegani ne konzumiraju niti med, tako da se za pripremu veganskih deserta koriste zaslađivači na bazi bilja i sirupi poput sirupa agave, riže, ječma ili kukuruznog slada. Bijeli se šećer zamjenjuje sa smeđim, dok je integralno brašno idealna zamjena za bijelo. Da bi torte i kolači bili još slađi, često se koriste grožđice, datulje i ostale vrste suhog voća.

Kada govorimo o mnogima omiljenom sladoledu, veganski se priprema od voća, voćnog soka ili mlijeka za pripremu sladoleda na biljnoj bazi.

Veganski kolači i torte

Širom Hrvatske postoje brojni veganski restorani koji svaki dan privlače sve više zaljubljenika u vegansku prehranu. Osim uobičajenih veganskih jela, svakako treba izdvojiti i veganske deserte koji se itekako mogu natjecati s onim desertima na koje je navikla većina populacije.

Kao što smo ranije spomenuli, veganski deserti pripremaju se isključivo od biljnih proizvoda uz dodatak svježeg i suhog voća i orašastih plodova. Na jelovnicima kontinentalnih i obalnih veganskih restorana svakodnevno možemo uživati u najraznovrsnijim okusima koji dolaze u obliku kolača od jabuka, oraha i kreme na bazi soje uz dodatak sirupa od agave, zatim sirove čokoladne torte, torte od kave i karamele od svježih i suhih datulja, torte od šljiva s kremom od limuna i tako dalje.